Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Suri Hati Tentera Darat


Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:
Suri Hati Tentera Darat


bismillah.jpg

'Sepupu sepapat hang semua pakat dok menikah dah,yang hang ni bila lagi?'soalan stress dari makcik2

'Alahaii tuhan dah atoq elok dah,dah dia atoq bagi cek khawin lambat nak buat lagu mana?awat makteh nak pertikaikan perancangan tuhan ka??'setempek!setel!,aku teros balik rumah selang 2,3 bijik dengan rumah maklang aku,dok rumah layan cerita hindustan lagi menarik.

Seronok aku dok berguling atas katil sesuaian dengan lagu-lagu hindustan,tiba-tiba pintu aku di retuk macam nak berderai punya maha kuat.

'Haa,mai..mai..sat2'

'Yang dok terperok dalam bilik buat apa,p rumah mak lang nuuu tolong apa patot..ishhh,orang lagu dok banyak reja dia boleh plak lepak layan hindustan..budak bertuah ni laaaa!'mak mula dah nak membebel.

'Alaaa mak,ramai aih dok ada..toksah kalut la mak oii'

'Awat hang ni?terasa ka apa yang makteh kata tak sat ni?hang bukan xtau dia lagu mana,buat xtau sudah laa'

Hmmm..buat xtau?cek nikah esok ni baru dia stop mengata cek mak oii..xpandai jaga air muka orang lansung'

Aku Suri seorang gadis utara(Penang) yang dekat 5 tahun berhijrah ketempat orang(Johor) untuk mencari rezeki,aku reja dengan syarikat perumahan dan menyandang jawatan yang agak tinggi,syukur alhamdullilah dengan rezeki yang tuhan bagi ni.Aku banyak habiskan masa dekat office dan mengadap reja yang belambak dan yang x pernah surutno

Bila dah berjauh dengan family lama2 sekali balik nak jugak la luang masa dengan depa,tetapi bila wujud pulak spesis macam makteh aku yang stail cakap xdak tapis2 ni yang buat aku panas ja kat umah tu..aku balik Penang sebab sepupu aku nak khawin,mulanya aku cuba dan try la bagi alasan kononnya x boleh balik..tapi bila mak aku acah2 touching la yang buat aku surrender.

crying.gif

Aku bukannya apa,aku tau bila aku balik Penang pengakhirannya macam ni la,aku mesti nanti sakit hati makan hati punya..arrrghhhhh!!! manusia memang perangai macam ni kan,bila belom khawin pakat kalut bertanya bila nak khawin,bila nak khawin tapi bila dah khawin dok bertanya soal zuriat pulak?depa ingat cari pasangan macam beli barang kat internet dengan service COD?apa depa ingat nak dapat anak tu semudah nescafe 3in1 ka??ohh maiii..metalilty manusia zaman serba maju ni sangat mengerikan.

Dalam proses pekakan telinga ni jugak aku dok buat dosa kering menyumpah seranahkan makcik2 aku tu..tapi xdak la sampai nak berperang mulut,aku bukan la sensitive sangat sampai orang xboleh nak kata apa,aku percaya tuhan dan tentukan jodoh aku dengan sekian2 so aku sabaq jala,ganjaran orang sabaq ni hebat tau..hehe amin..

Sehari lepas majlis nikah sepupu aku si Kira tu,aku decide nak balik JB walaupun cuti aku berbaki 2 hari lagi,aku memang suka balik awai dan xla berebut sangat nak mengadap kesesakan lalu lintas ni.

'Haa..puas dah lepas rindu dengan orang kampung?'housemate,carmate,officemate dan segala tok nenek mate la bertanya.

'Ermmm puas sangat rasa macam tertinggai jantung,hempedu,buah pingang kat Penang tu'gilir aku pulak perli dia..haha

'Alaaa..xbelikan ole2 ka dari Penang untuk aku?'

'Kalau takat modai air liur yang kau kirimkan maka bermodaikan air liur jugak la ole2 kau tu..ok aku penat,aku nak rest,ok baii'

'Sampaiii hati,ngan kawan baik sendiri pun nak berkira tau kau ni!!'doh

Cuti seminggu dah hampir kepenghujungnya,maka lemak tepu akan berteraboq la lepas ni..huhu,aku suka dengan kerjaya aku walaupun adakalanya ia sedikit memberi tekanan tapi aku tetap enjoy!!!

Pagi2 masuk office aku dah receive call dari mak aku,awai sangat tu..8:30am,berasa xsedap hati jugak nak angkat..yala kita dok jauh2 dari family ni macam2 kemungkinan boleh jadi..

'Assalamualaikum,mak?'

'Ya...waalaikumussalam,hang dah masuk reja dah ka tu?'

'Yaa mak..pasai pa mak call awai sangat ni?'

'Dakkk..mak ada benda sikit nak cakap,makteh hang kata baru ni masa kenduri si Kira tu anak kawan dia ternampak hang dah tu dia tanya la kat makteh pasai hang??'

WHAT??makteh aku ni nak jadi matchmaker pulak dah ka?dah bersara ka dari persatuan pengumpat sedunia?

'Laa..mak ni la cek dok ingat ada apa laa pagi2 dah call rupanya nak habaq benda ni ja?xpala habaq kat makteh..cek bukannya terdesak sangat nak menikah'

'Ishhh..hang ni awat kata lagu tu,dah ada orang nak kenai2 tu teruskan jala..bukannya mak nak suruh hang khawin dan2..mak pun tau hang tu sibok ja memanjang sampai xdak masa nak cari marka..ni marka hat elok punya dok berkenan kat dia2 juai mahai pulak..xdak salahnya aih kalu nak berkawan'mak mula dah nak membebel.

'Mak ni pagi2 dah berletiaq kat cek..xpala kita sembang pasai ni nanti2 jala na mak?'

'Xpa2 hang p buat reja hang..mak tau apa mak nak buat'

OHHMAIIIGODDD!!! mak aku nak buat gila apa pulak dah niii!!! makkk...pleaseee jangannn buat naya kat cekk makk oiii!!!

'Haa xpa mak letak dulu nak masak bagi kat abah hang,sat bising plak orang tua tu,assalamualaikum'

'Waalaikumussalam...makk'

Dengan hanya satu panggilan dari aku pagi tu dah buat working mood aku bersepai,punah,musnah!!!doh

bersambung..

 



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

'Apa hal muka stress ja ni?'

'Xdak apa aih..saja nak buat muka lagu ni'

Alhamdullilah,walaupuan aku dah lama stay kat JB ni,aku masih xlupa dengan asai usul aku..dan aku lebih selesa berinteraksi dengan kawan2 aku kat sini menggunakan pelat Penang,so far xdak masalah laa..depa paham ja apa yang aku dok merapu..hehe,syukur...

'Nii deyyy,hiang toksah dok kencing la kita kenai bukan seminggu dua nahh!!'Qis mengajuk aku..kuang hajo punya minah JB ni

'Awat terok sangat pelat hang,hang mai dari PLUTO ka?'

'Heeheehee'

'Aku rasa mak aku ni dok kena push la ngan makcik2 aku kat kampung nu'

'Push macam mana tu?'

'Tadi pagi2 mak aku call aku ingat ada apa laa..rupanya dia nak kenankan aku ngan anak member makteh aku??like seriously?do you believe that???'

'Ehh,ok la tu..apa salahnya,for me la kan pilihan mak ayah adalah jodoh yang terbaik tau..kalau aku2 dah sapu dah!'

'Lani orang xfollow dah family arrangement,orang lagi suka tentukan jodoh dia sendiri'

'So lani kau nak samakan diri kau dengan orang lain?ehh hello orang lain memang banyak masa bercinta..tapi kau tu cintakan kerjaya kau ja mana ada masa nak bercinta?'

'Arrrgghhhhhh seraboott!!!!'

'Dah xpayah dok serabut sangat..kau p ambik wuduk sembahyang dah mohon petunjuk dari ALLAH,dari kau dok mengeliat macam king kong ni apa pown xboleh'

'Yalahhhhh,tok teh oiiii!!'

Ni la yang best bila kita ada seorang.. seorang jaa dah cukup yang selalu ingatkan dan ajak kita dekatkan diri dengan tuhan..dari ajak kita lepak xpown ajak p clubbing..apa punya kawan la macam tu..ish3disbelief

Pagi ni aku ada meeting dengan aacount team,dan banyak la jugak kerja yang nak aku kerjakan..so kurang la sikit masa nak sambung pikiaq pasai kes semalam tu tapi pagi tu boleh pulak aku receive call dari someone yang aku xsangka dapat connect jugak akhirnya dengan aku..dan ini semua terjadi angkara OMAK aku!!!

Nananananaaaa..nananananaaaaa..nananananaaaa

'Berapa kali saya nak tekankan?during meeting time please la silentkan hp tu!!'

'But Miss Qaira that is yours'

Ohhmaiiiigodddd!!!awat la aku careless sangat ni!!! kan dah kena setempek kat muka..aduhhhhh malunya!!!!

'Sorry..one minute'

'Assalamualaikum'

'Waalaikumussalam..Qaira ke tu?'

'Yaa..sapa ni?sorry nah saya dok tengah meeting ni boleh dak satg call balik?'

'Makcik Sainah yang bagi no awak dekat saya'

Whattt???MAKKKKK????!!!arrgghhhhhh!!!

'Sorry la saya betoi2 x free lani..ni no awak kan?xpa saya senang nanti saya call balik..assalamualaikum'

Bengkakk sungguh hati aku saat dan ketika nibleh aku betoi2 xsangka mak macam ni punya serious kali ni..boleh pulak mak p bagi no hp aku kat mamat tu??aku sure laki yang call aku tadi tu laki yang sama yang mak aku cerita baru ni..aku confirm!! ishh sat mamat tu dok ingat aku hadap sangat nak kenai dengan dia??ehhh please laaa..Lepas habis ja meeting aku teros call mak aku..tak tertanggung dah niii..rasa macam nak meletup dah ni..

'Assalamualaikum mak...awat mak niii???'

'Waalaikumussalam..Qaira mak dok tengah masak bagi kat abah hang ni..satg mak call hang balik,ok2 mak letak dulu..abih hanguih la ikan akuuu!!'

Tuuttttt....

Aku dah agak mak mesti nak mengelak punya,aduhhh pandai2 jala mak ni..aku tukaq no baru dia tau..furious

Tengah dok lunch dengan si Qis,receive pulak mesej dari BUKAN JODOH,sengaja aku set mamat tu dengan nama BUKAN JODOH sebab aku xtau pebenda nama dia dan aku geram..huhhh!!

[assalamualaikum,Qaira..saya minta maaf pagi tadi terlalu awal saya menyapa dan menggangu awak..saya xterniat nak cetuskan kemarahan dah ketidakselesaan awak..saya cuma betul2 nak pastikan itu no awak..saya minta maaf..]-Zarif-

Owhhh..nama si BUKAN JODOH ni Zarif..urmmm..sedap nampak nama..tiba2 timbul pulak rasa bersalah dalam hati ni..owhhhh youu woman...no,aku tak terus balas mesej si Zarif tu...lepas dua tiga hari baru aku balas,walaupun sebenarnya aku dok menahan diri dari reply mesej dia..hehe,ofcose kita kena tunjuk juai mahai sikit..

[Waalaikumussalam] tu ja aku reply..hehe,tunggu punya tunggu sampai ke malam dia xreply balik mesej aku tadi..dah hari tu berlalu macam tu saja dan sampai dekat dua minggu..aku receive call dari si poyo Zarif tu..terlepas 3 panggilan dari dia..terlepas yang disengajakan..huhu,aku pun xpasti pasai pa aku rasa berdebaq semacam..nak jawab tapi ada satu kuasa iaitu ego yang menghalang..20 misscall dari no Zarif..at the end dia mesej aku

[Assalamualaikum..Qaira,saya xpasti apa yang awak rasa?tapi kalau awak berfikiran yang saya x serious nak kenal awak..saya nak tekankan yang awak silap..saya pasti panggilan dari saya yang xberjawab dari pihak awak besar kemungkinan akibat awak sedang memendam rasa..saya minta maaf,dan penjelasan dari saya ialah..sehari selepas saya mesej awak pada tarikh 10/02/16 pada masa 12:28pm saya telah pun berada diluar kawasan..dah saya xmampu untuk berkomunikasi dengan orang luar.Sekali lagi saya minta maaf.]-Zarif-

Aku heran sungguh la..tiap kali aku dapat mesej dari si Zarif ni mesti aku rasa serba salah..ada satu perasaan yang pelik dalam diri ni..suka?selesa?seronok???ishhhh pelikkk lahhh...

bersambung..



-- Edited by cesilia on Thursday 19th of January 2017 07:57:08 PM



-- Edited by cesilia on Thursday 19th of January 2017 07:57:33 PM

__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

[Waalaikumussalam,maaf saya ni punya sibuk sampai xperasan call dari awak yang belambak2 tu]cover itu harus..hehe

[Saya minta maaf sangat,xde niat saya nak ganggu..cuma saya ada rasa bersalah pada awak sebab tu saya call awak..dah macam orang angau dah saya niaww]

[Apa2 jala saya tengah sibok ni okey..lagi pun saya malas la nak layan orang yang saya tak kenai?]

[Yela dah awak asyik mengelak je macam mana kita nak saling berkenalan,ok saya cuma mintak 5minit ja dari awak..untuk saya kenalkan diri saya secara lebih lanjut..boleh kan?]

[Urmm..okey]

[Bismillah hir rahman ir rahim..Qiara,nama saya Zarif Muhammad Bin Zulkifli..saya berusia 37tahun,saya berasal dari Selangor dan kini menetap di Pulau Pinang..saya masih bujang,jangan risausmile,makcik Zahra dan ummi saya memang kenalan rapat,masa kenduri baru ni saya nampak awak,dan timbul rasa nak kenal awak lebih lagi]

[Laki orang pun xpa saya boleh ja aih kawan ngan laki orang]

[Kalau macam tu saya khawin dulu la,lepas khawin baru saya boleh jadi kawan awak kan]

[Emmm yelah...]

[Tapi bila saya fikir balik apa kata saya khawin ja dengan awak,saya boleh jadi suami dan dalam masa yang sama kawan awak..kan?smile]

Ewahhh..mamat ni macam best ja noh dok bersajak dengan aku,dia belum kenai aku sapa??haha dia ingat senang nak ayat aku??tolong sikittt...huh!

[Ok dah cukup masa 5 minit awak]

[Ok,Qiara terima kasih sebab sudi balas semua mesej2 saya..saya harap kita dapat terus berhubung dan mengeratkan lagi silaturahim antara kita]

[In syaa ALLAH]

[Terima kasih Qiara,Assalamualaikum]

[Waalaikumussalam]

Seminggu lepas perbualan kami,aku dah xreceive apa2 mesej or call dari Zarif..kadang2 dengan tiba2 boleh pulak aku boleh p scroll balik mesej2 aku dengan dia..apa hal pulak dah aku nii???!!apa yang aku boleh discribe Zarif ni,dia seorang yang x mendesak..cool dan agak pandai jugak la mengayat..nasib aku kuat iman..huahuahua!!!

'Qia..aku tengok kau 2,3 hari ni suram,murah ja..kau ada masalah ka?'

Terperasan la pulak minah ni,tapi tulah..pasai pa ar ngan aku ni..sejak kebelakangan ni rasa macam xdak semangat..aku bukan macam ni..haaa!! tah2 si mamat poyo tu dah guna-gunakan aku??!!tapi x mungkin la..dah tu awat aku jadi lagu ni??makkkkk tolong cek maakkk oii!!doh

'Aku banyak reja la kat office'

'Xkan la pasal keja ja kau bad mood?ni mesti ada pasal lain kan..kan..??'

'Ehh hang ni nak kena backhand ka ngan aku?'

'Qia..kau xpernah berahsiakan dengan aku,so bila kau cuba2 nak nyimpan aku dapat hidu..ok xpe kau xnak gitau ekk..xpa aku nanti korek sampai jumpa..hahaha!!'

Betoi lah tu,aku memang xkan berjaya kalau nak berahsia dengan Qis,aku rasa si Qis ni ada pedamping kot..huhu

Malam tu aku lepak dengan Qis sambil2 layan movie dan makan koci..aku bangun p toilet,pastu aku dengaq macam hp aku berbunyi..bunyi sat ja,so aku pown buat xtau la dan teruskan qada hajat..seusai tu aku pun sambung lepakwin,tiba2 aku tengok si Qis dok renyeh makan kerang busuk..tapi aku buat xtau ja,dari layan dia aku layan movie lagi best..

'Sapa Zarif??owhhh nak rahsia yerrr??'

'Dia call ka x sat?awat hang x panggil aku??'

'Asal rindu tak tertanggung dah ker?huh..'

'Kawan jala,sama ja macam aku kawan dengan Firo,Qaid,Jamal,Yussof and bla,bla,bla,bla'

'Nope,aku tahu ini bukan kawan yang biasa2..Zarif ni yang dah berjaya buat kawan baik aku seorang ni angau kannn??'

'Ehh..tolong sikit,xdak istilah angau okey dalam kamus hidup aku..huh!'

'Elehhh xnak mengaku..haa Mr Zarif kau tadi call sebab nak bagitahu dia ada kat rumah mak kau lawat bakal mertua dia..hahahah,xlama dah ni aku nak merasa nasik minyak kau..hahaha!!'

'Amboihh..sajaknya hang mengata aku,aku khawin esok ni haa melopong la hang sorang2..haha'

Yang si Zarif ni,belom apa2 lagi ngan aku dah dia try2 takel mak aku..xboleh jadi ni,aku kena buat sesuatu ni!!

 Pagi tu aku call mak aku,nak jarum dia sat..hohoho

'Assalamualaikum,mak cek nak habaq ni..mak jangan dok suka2 la rapat ngan orang luaq na cek x suka,dok bagi depa masuk rumah kita pun cek x suka..kita tau ka niat orang tu macam mana?'bertubi-tubi aku mukadimah kat mak aku..hehe

'Waalaikumussalam,haa??puas dah berletiaq?lama2 sekali baru nak call mak hang ni?ni nasib baik mak hidup lagi..kalu mak dah xdak haa xguna dok p riyau kat kuboq mak nuu..'aduhh..setempek aku kena

'Mak ni awat ar suka dok kata lagu tu?cek x suka ar..orang call nak manja2 ngan dia2 dok sembang macam ni pulak'

'Manja apa nya pagi2 hang call mak dok shoot mak macam mesin gun'

'Urmmm sorry..'

'Sapa yang hang dok kata orang luaq ni?'

'Mak dok buat2 xtau pulak naaa'

'Sapadia,Zarif?'

'Yala,dia buat apa p rumah kita semalam?'

'Dia bukan buat apa pown,dia tolong bawak mak ngan makteh hang p klinik..dah abah hang xdan balik dari laut tu hang makteh mintak tolong Zarif'

'Abah p kelaut buat apa,kan cek kata jangan dok turun dah?'

'Alahh payah la abah hang tu,benda yang dilarang tu yang dia suka buat'

'Mak pun xyah la dok suruh orang luaq,adik beradik kita ada ramai..suruh depa la,satg orang dok pikiaq x elok pasai kita'

'Xdak nya orang pikiaq x elok,Zarif tu niat dia baik..hang tu ja yang suka pikiaq bukan2'

'Ehhh..cek pulak kena,ermm xpala cek nak letak dah..mak jaga diri na,kim salam abah..kim salam semua,Assalamualaikum'

'Haa..yelah in syaa ALLAH,Waalaikumussalam'

bersambung..



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

Zarif...pelik?mengujakan?menarik?memang real something dengan si mamat poyo ni,dia memang dah berjaya buat aku terpikiaq2 dan teringat2 kat dia tapi bukan teringat yang mandi x basah tidoq x lena tu ekkk..x kuasa hakak nak rasa macam tu..tapi tu laa dia memang sesuatu sangat.

'Aku ingat nak balik Penang la hujung bulan ni'

'Aikk...pelik nyer?'

'Ha awat?apa yang pelik nya?'

'Yela kau tu selagi mak kau x call suh balik sebab ada kenduri khawin adik beradik la sepupu sepapat la xdak nya kau nak balik tapi ni tiba2 pulak dah nak balik kampung,tu yang aku pelik kau rindu kampung ka rindu kau rindu abang yang dekat kampung?'

'Hamboihhhh sajaknya hang noh..awat salah ka aku nak balik kampung..tengok2 mak abah ngan adik beradik aku?rindu okey..hang family dekat xpala arr'

'Yer la tu..dia tengah angau kat si Zarif tu xnak mengaku pulak..haha malu ek?'

'Ishhh..jangan dok merepek lahhhh!!!'

Arrrghhhhhh xmungkin aku angau kat si mamat poyo yang x consistent lansung tu..mula ja melebih2 lepas tu suram dah..saja bagi kita harapan dan syok sendiri!!! eee benci la akuuu!!!ok secara jujurnya aku memang dah pun berminat nak tau lebih pasai si mamat poyo ni tapi tula xkan aku nak mulakan dulu kalau dia pun macam x beria2..malu la aku..ohhh stress nyaa...doh

'Ya Allah anak mak ingat dah jalan balik kampung,mak ingat hang nak tunggu abah hang nak menikah lagi satu baru hang nak balik'

'Haa elok la tu..suh abah cari muda2 yang segak2 sikit'

'Kalau dah berasa segan dah nak hidup cuba2 la naahh,ni awat balik mai xhabaq?'

'Alaaa saja la nak surprise mak kesayangan cek ni haa'

'Macam2 la hang ni,dah alang2 balik ni p siap2 kaih kita keluaq makan'

'La mak xmasak ka?'

'Mak masak la tadi tengah hari,lauk pun xberapa nak ada dah..kalau hang xmau ikot apa ada makan dulu satg mak beli apa2'

'Okk..cek pown xlarat ni nak lena sat'

'Abah....!!!abah mandi belom ni? sat Zarif nak mai dah ni..ish orang tua ni dok ralikk lagi dia'

Haaaaa?whattt?apadia???mak ngan ab nak keluaq ngan Zarif???weiii biaq betoi ni??sejak bila yang family aku ni rapat sangat ngan Zarif,siap dinner date la bagai..tapi tang aku ni dia buat layu ja,mula ja sungguh2..ishh geram pulak aku..

'Kaih abah Zarif sampai dah tu,Nah tunggu kat luaq'

Awat yang dia xmasuk dulu?melepas la aku nak tengok dia..xpa2 rilex2 balik nanti dia mesti singgah..haha,selepas mandi dan isi perut aku lepak sat depan tv..niat hati nak tunggu mak ngan abah balik..mana nak tau mata ni x pandai tahan..boleh pulak aku terlena depan tv,masa terjaga punya time 1 rumah dah bergelap dan ini menandakan mak abah dah balik dan semua dah tidoq..huhuhuhucry

Xpa misi aku x berjaya kali ni,its ok aku ada masa lagi 4 hari..so aku sambung la tidoq malam tu dengan hati kecewa dan gundah gulana..huhu,Zarif!! apa la yang hang dah buat kat aku!!

'Good morning..'

'Morning apa nya??nak dekat tengah hari dah oiii anak dara bertuah'

'Urmmmm,sedap orang belanja makan besaq semalam??'

'Ermmmm..nih hang p mandi kaih,pastu tolong mak masak..anak dara apa laa dia ni..mangkit lambat,masak xtau,aihh aku heran la lagu ni pown orang mau sangat nak buat bini'

'Alaaa mak ni pagi2 dah berletiaq,cek tau masak la mak..cuma kat JB tu cek sibok reja mana ada masa nak masak,kadang sabtu ahad pown cek kena rja tau..mak xkesian ka kat cek??huhu'

'Dah xpayah dok coco drama sangat p mandi'

'Ceyyyy mak pown tauu hahahaha'

'Hala..awak hang ingat mak hang ni x celik it ka?'

'Yalalalala..mak cek ni la paling pandai,paling cantik,paling kebabomm!!'

'Haaa tau xpa'

Haa..mana aku p letak hp aku ni,dari semalam x tengok ni,haaa tudia..dalam mak dok suruh mandi nih..aku boleh terbongkang lagi ataih katil..sat nak tengok hp ni sat..hahahahaha..haaa????ohmaiiigodddd...malunyaaa akuu!!

'Mak semalam Zarif singgah ka'

'Hala dia nak jumpa hang,dah hang dok lena terbongkang dia xmau kacau la'

'Makkk ni awat yang tak gerak cekk malu la'

Zarif berani2 tangkap gambaq aku tengah dok layan lena best punya semalam,ishhh geramnya aku..malunya aku!!!

[Hello awat x boleh sesuka hati awak buat macam ni tau,dalam rumah saya depan parents saya]

[Marahnya awak..saya xtangkap depan mak abah pown,masa diaorang xnampak baru saya tangkap..hehe]

[Mak,abah??hello depa mak abah saya okey..so jangan nak gatai2 panggil depa macam tu saya xsuka]

[Yela,amboih xboleh nak share lansung..tapi comel sangat,dengan peluk bantal busuk awak dengan mulut ternganga awak tu..comel sangat..hihi]

[Ishhhhh...saya benci awak!!!]

[Jangan terlalu dibenci,kelak orang yang awak benci sangat ni lah yang bakal awak rindu awak sayang]

[TAK MUNGKIN!]

[In syaa ALLAH,sekeras2 kerak nasi..bertemu air lembut jugawink]

[Huh!!]

[Besok saya datang rumah tau,mak awak jemput makan tengah hari dia nak masak..besok kebetulan saya cuti jadi mungkin saya boleh bawa awak jalan2 itu pun kalau awak sudi?]

[Penang ni tempat kelahiran saya,so saya tak perlukan orang luaq untuk tunjuk apa yang menarik dekat tempat saya..so no thanks]

[Yela tapi banyak lagi keindahan Penang ni yang awak belum explore]

[Apa2 jala..ok saya busy ni,nak masakkan makan tengah hari for my family]

[Awak pandai masak?]

[Yup saya memang pandai masak,jangan ingat wanita bekerjaya macam saya ni xboleh masak]

[Tak bukan maksud saya macam tu,kalau awak pandai masak bagus la..dah confirm dah ummi mesti suka dengan awak]

Ehhh..macam ia2 ja mamat ni,dia ingat aku nak sangat kat dia ka?perasan..huh

bersambung..



-- Edited by cesilia on Monday 23rd of January 2017 07:06:38 PM

__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

Ehh..berasa seram sejuk pulak dah mengenangkan besok adalah pertama kalinya aku ngan si mamat poyo tu nak bersua,yaa mungkin dia actually pernah tengok aku walaupun dalam keadaan yang xsepatutnya..xpa besok akan ku serlahkan kecantikan aku yang sebenaqnya..hahahaha

Aku pown xpercaya yang aku mampu untuk berpisah dengan katil aku begini punya awai demi membuktikan kat si mamat poyo tu yang aku adalah wanita bekerjaya yang pandai masak..hahaha gelak lagi..hahaha,owhh dia nak main2 dengan aku hah..dia belom rasa masak lemak pucuk paku,gulai ayam,sayoq campoq dan lain2 lagi..dia berasa nanti mesti confirm nak masuk meminang aku teros..hahaha gelak lagi...

'Mak panggil Zarif mai makan kat sini kan?ermm xpa mak p dok rilex layan sinetron ka apa,biaq cek yang masak hari ni'

'Hang demam ka Qiara?mak kalau suruh hang jerang ayaq pown hang liat ni hang nak masak pulak?'

'Mak ni reja dok perli ja..bagi la kata2 semangat sikit kat anak mak ni'

'Nak masak sangat xpala,mai mak tolong pesiang apa patot'

'Nope..xperlu biaq cek buat semua,mak p rilex jaa naa'

'Hang nak kelola sorang2 silap haribulan sampai ketengah malam kita xmakan'

'Alaaaaa mak niiii'

'Ikot suka hang lah....'

Pagi tu aku take over kitchen mak aku,serious memang penat kalau dah semua benda hang buat sorang2..macam ni la kot rasanya penat lelah mak aku selama ni..ermmmm,sayang mak...tiba2 ayaq mata rajin pulak nak meleleh..huhuhu,xpala mak kalu Zarif ni pilihan hati mak,mak suka dengan dia..dan kalau mak izinkan cek sedia nak galas tangungjawab sebagai seorang isteri..tapi mak..tu pown kalau Zarif nak kat cek laacry cek ni kan anak dara tua...huhuhu

Sambil masak,sambil emosi tup,tup dah siap 5 jenis lauk,semua ni aku masak dengan penuh kasih sayang dan menggunakan minyak seri,suci dan murni..hoho

'Uihhh tudiaaa...siap dah,maih mak nak rasa,ermmmm sedap...Allahu akbar,pandai pown anak dara mak ni masak..boleh bagi menikah dah macam ni'

'Haaa...memang selama ni cek pandai masak saja cek xmau tunjuk..haha'

'Dah p mandi kaih,busuk belemoih dah mak tengok..sat Zarif nampak teroih x mau jadi menantu mak'

Ehhh mak ni,ingat aku kelapaq sangat nak jadi bini si Zarif tu..tolong sikit

Ya Allah..awat yang tiba2 rasa berdebaq2 ni..aduhhhhh

'Assalamualaikum'

'Waalaikumsalam..haa sampai dah Zarif,masuk Zarif...elok la Qiara pown baru sudah masak'

Ya Allah dia dah sampai...Allahu akbar,awat aku ni???rasa macam nak pengsan pown ada ni..ka aku nak lari pintu belakang p dok umah mak lang??aduhhhhhhh!!!

'Qiara..Qiara...mai la keluaq Zarif samapi dah ni'

'Ya mak..sat cek mai'

Bismillah hir rahman ir rahim...

'Hye..Qiara'

Zarif ka ni??ya ampunnn..dia la sesegak2 lelaki pernah aku tengok..tinggi,kulit hitam manis..kemas..rasa nak lari masuk bilik tengok cermin..boleh sepadan ka kami dua?cry

'Hmmm'

'Zarif'

'Qiara'

'Haa,dok sat sembang dulu mak cik p dapoq siap2 makanan..Zarif beruntung hari ni dapat rasa masakan Qiara'

'Terima kasih mak cik'

'Buat susah2 ja Qiara masak'

'Xdak susahnya,saya masak sebab nak makan jugak..bukan sebab awak'

'Awak saya kat sini depan awak ni ja,bukan bawah meja tu'aww

Allahu akbar Qiara rilex laa..jangan tunjuk sangat gelabah hang ni!!

'Lepas makan tengah hari kang awak ada hal x?'

'Mesti la ada..pinggan mangkuk tu...nak suruh sapa basuh?awak nak basuhkan?'

'Xdak masalah awak..awak suruh ja...saya boleh buat punya'

Elehhhh mamat ni berlagak..huh!

'Zarif,Qiara..mai kaih makan'

'Zarif makan nah..jangan malu jangan segan buat macam kat rumah sendiri'

Ewahhhh mak ni...bersajak pulak dia..

'Pak cik mana?xmakan sekali ka?'

'Pak cik hang p ikot pak chaq hang p tanjung nuu..p beli apa pown xtau la'

Ohhh...sedap betul Qiara masak mak cik,masak lemak pucuk paku ni saya suka ni ,saya ingat ummi ja yang pandai masak sedap rupanya ada lagi yang pandai'

'Qiara ni pandai..cuma xrajin ja Zarif'

'Makkkk....!!'

Ishh mak ni,bukan nak cover sikit...malu laa aku

'Xrajin xpa mak cik bila dia lapar kena juga rajin'

Ehhh mamat ni,over mesra pulak ngan mak aku..

'Mak cik lepas makan ni Zarif nak minta izin mak cik nak bawa Qiara keluar'

Haaa..biaq betoi dia ni?

'Boleh..nak bawak dia balik Selangor jumpa ummi Zarif pown boleh mak cik izinkan'

'Makkkkk...!!'

Ermmm,tu jala perkataan yang keluaq sepanjang makan tengah hari kami berlansung..tapi aku suka tengok cara Zarif layan mak aku..nampak jujur,xnampak macam berpura2..mak pown seronok ja sembang dengan dia..so aku dah mula terasa ada perasaan yang istimewa dalam hati aku untuk Zarif..jadi aku decide lepas ni aku xmau kasaq2 sangat dah dengan dia..hehe

'Jadi x nak bawak saya keluaq ni?'

'Ehh kita nak keluar ka?'

'Ermmm xpala saya nak masuk lepak dalam bilik ja'

'Merajokk la tu,awak saya gurau jala..saya tengah tunggu awak la ni,kalau dah siap jom la'

'Mak cik saya bawa Qiara keluar jap yer,nanti pak cik balik mak cik gtau..lepas tu sampaikan salam saya..dan terima kasih untuk satapan tengah hari yang terlalu enak hari ni...'

'Haa..yerlah..hati2 bawak reta tu'

'Baik mak cik kami pergi dulu,assalamualaikum'

'Cek p sat'

'Yala waalaikumsalam'

bersambung..



__________________

aNAK maK abAH akU



Super Member

Status: Offline
Posts: 945
Date:

Assalamualaikum...

lama aku x masuk gc ni. berminggu? bulan? tahun?entah x hengat. sebok bebenor weh..

macam best je masuk2 ada novel bersiri. cesilia kalo bab2 cenggini champion.

tapi yg x best awat la aku masuk time sinetron ni x abih lg..

aduhhh... stressss...

lupa plak nk tanya. hang pa sume pa kabaq? sihat nooo...

sempena tahun baru china ni aku nak ucapkan kat engkorang sume... SELAMAT MENCUCI MATA MENGHADAP JEM BALIK KAMPUNG..


BERHATI2 BALIK KAMPUNG.. tapi aku x balik, x de orang cover kat opis.. huhuuuu...


__________________
aku tak kacau korang, korang pun jangan kaco aku haaa... kalo tak siap korang..


Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

haa cek memang suka sangat mengarang cerita dari sekolah lagi ni,cikgu kalu suruh buat karangan memang balun 5,6 surat punya..hoho xkasi can..story ni rekaan semata2 xdak kena mengena dengan yang hidup atau meninggai dunia..tetapi kalau la tersama dengan kisah hidup orang..cek mintak maaf nananana..biggrin

alhamdullilah cek kat sini sihat2 belaka..cukup makan,cukup pakai,tempat tinggai selesa..tapi tu gaji ja xcukupdoh



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

'Nak p mana kita ni?'

'Tempat yang istimewa'

'Penang awak..apa jala yang istimewa kat sini?'

'Dulu mungkin xde tapi lepas kehadiran awak dalam hidup saya..ia merubah segala-galanya'

Ishhh mamat ni kalau sehari xbuat aku lemah semangat xboleh ka haa???

'Laa Taman Belia ni tempat yang istimewa bagi awak?biaq betoi awak ni?'

'Ok..dah sampai'

'Bosan nyaaaa,kalau tau awak nak bawak mai sini baik saya lepak kat rumah ja'

'Ishhh dia ni..turun la dulu,bukan sengaja saya bawa awak datang sini?'

'Dah tu?'

'Pertama kali saya nampak awak dekat sini tau'

'Haa?bila masa pulak?saya dah lama xmai sini tau'

'Memang dah lama la cerita ni..seram saya tengok awak masa tu,garang sungguh marahkan adik2 awak'

Sajak sungguh mamat ni,depan2 aku dia mengata aku..nasib baik la aku mai dengan dia,kalu dia mai dengan aku memang aku t blah tinggai dia..baru padan muka diafurious

'Bosan la love story awak ni..xlaku nah kalau nak ayat marka'

'Abang cuba..hehe,tapi saya xsangka boleh jumpa kakak garang ni lagi'

'Saya xgarang..cuma tegas ja..kakak sulung kan,so dah jadi tanggungjawab saya tegoq or nasihatkan adik2 saya kalau depa buat silap'

'Betul saya setuju'

'Saya tau saya bukan la kakak yang terbaik untuk adik2 saya..tapi saya berusaha untuk yang terbaik dan saya nak adik2 saya sayangkan saya bukan takot kemudian membenci saya,family adalah keutamaan saya'

'Saya paham dan saya boleh nampak rasa cinta kasih dan sayang awak yang ikhlas'

 'Tau xpa,kalau dah selesai cerita sinetron awak ni..boleh la kot kita beransur pulang'

'Yela..yela,takot sangat keluar dengan kita ni..macam la kita nak culik dia'

'Ermm saya xtau pown yang awak ni reja apa?'

'Penting ka untuk awak tahu?'

'Salah ka saya nak tau?'

'Xsalah..tapi saya rasa itu xpenting untuk awak tahu,apa yang lebih penting adalah kita ni'

'Sekecik perihal pown awak nak berahsia macam mana awak rasa kita akan lebih rapat,macam mana awak rasa saya akan lebih mengenali awak?'

'Jom la saya hantar awak balik..lewat dah ni'

'Errmmm'

Otw balik dalam reta aku diam ja,tiba2 rasa hilang mood..aku tau Zarif perasaan tapi dia buat dono ja..kuang asam boi betoi..aku sebenarnya xkisah pown dia reja apa cuma rasa terkilan awat yang dia xmau habaq kat aku?apa yang dahsyat sangat sampai nak berahsia?ermmm pelik2...

'Terima kasih awak sebab sudi keluar dan luang masa dengan saya'

'Ermm sama2,xpala saya masuk dulu dah lewat ni'

'Ok kirim salam mak,abah'

'In syaa Allah'

 

'Assalamualaikum'

'Waalaikumsalam..la Zarif ka,mai2 masuk..Qaira baru ja bertolak balik x sat ni'

'Qaira dah balik JB ka mak cik?bukan cuti dia lagi 2,3 hari?'

'Entah la si Qaira tu..dia bukan boleh dok tinggai reja dia lama2..kalut ja nak balik,dia xbagi tau Zarif ka dia nak balik hari ni?'

'X pun mak cik,xpala nanti Zarif mesej dia..pak cik xde kat rumah ka?'

'Pak cik kau mana lagi kelaut jala dia'

'Xpala mak cik kalau macam tu Zarif balik dulu ya'

'Yela..Zarif,mak cik nak pesan 1 benda..Qiara tu banyak kali dah patah hati,banyak kali dah dikecewakan..mungkin sebab tu lah dia keras hati sikit..tapi mak cik rasa Qiara pown suka kat Zarif,jadi Zarif kena banyak sabaq nah'

'In syaa Allah mak cik,saya ikhlas dengan Qiara..mudah mudahan tuhan permudahkan semuanya'

'In syaa Allah..Zarif bawak reta elok2 nah nak'

'Terima kasih mak cik'

bersambung..

 



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

Ya Allah...sakitnya hati aku!! mamat ni memang xdak perasaan ka ha??dia xtau ka yang aku dok bengkak hati dengan dia??dia xtau ka yang aku dok merajuk dengan dia??dia xtau ka yang aku dok terasa hati dengan dia?? dekat seminggu dah ni,apa call apa mesej pown aku xdapat dari dia..hmmmm

'Weii..asal kau ni dari tadi aku tengok asyik mengelamun ja?'

'Qis..aku nak tanya ada satu situasi ni..hang dalam proses kenai hati budi seseorang..hang mesti nak tau semua hal tentang dia kan?'

'Urmm betul'

'Macam mana kalu dia tiba2 nak berahsia sesuatu dengan hang?contoh dia xmau habaq kat hang dia reja apa?'

'Dia xnak gitau suka hati dia lah..janji dia x pau duit kat aku sudah,dan janji dia boleh bagi aku hadiah..tiap2 minggu ka,or tiap2 bulan ka??eeee...seronoknya!!'

'Arrghhhh...xboleh harap la hang ni,xmembantu lansung'

'Ehhh..dia ni,kau bagitahu apa sebenarnya masalah kau ni?'

'Zarif tu la..dok berahsia pasai reja dia ngan aku'

'Penting sangat ka kau nak tahu?'

'Hang dengan si mamat poyo tu sama ja tau..apa salahnya aku nak tau??aku cuma nak tau jaa?dah aku nak tau tu habaq jala xpayah dok panjang2 cerita..aku pown xsakit hati!'

'Haa..tah2 dia anak raja?dia xnak gitau kau sebab takut kau kikis harta dia??hahahaha'

'Dari aku layan hang yang xperikemanusiaan ni baik aku layan tidoq lagi bagoih...hamalau punya kawan'

Beep...-bunyik mesej-

[Assalamualaikum..boleh x kakak garang keluar sekejap depan rumah?]

[Waalaikumsalam,xpayah ganggu boleh?saya nak lena dah ni]

[Xkan awak nak biarkan saya tunggu depan rumah awak ni sampai pagi?awak xkesian kat saya ke?]

[Zarif..jangan main2 boleh dak?saya ni dok sakit hati x abih lagi dengan awak ok?']

[Qiara..saya xpernah nak main2 kan awak,bagi saya peluang untuk pulihkan keadaan]

[Urmm..betoi ka awak ada kat sini?kat JB ni?]

[Ya..saya ada kat JB,saya ada depan rumah awak]

Dok menjadi dah gila mamat ni..aku dengan pantas berlari keluaq..betoi ka mamat ni ada kat sini?dia buat apa kat sini?xkan la mai sini semata2 nak jumpa aku ja?mesti ada agenda lain ni?

'Zarif...what are you doing here?'

'Qiara...awak sihat?'

'Xjawab lagi soalan saya?awak buat apa kat JB ni?dan mana awak tau rumah saya ni?apa lagi hal yang awak tau saya xtau??'

'Awak ni..asyik angin ja,saya nak gitau la ni..saya minta alamat awak dari kawan serumah awak Qis'

'What?? seriously?? what do you want Zarif??awak rapat dengan semua orang yang saya sayang..tapi dengan saya awak acuh x acuh pulak??stop play with my heart Zarif!'

'Jadi betul la awak sukakan saya??'

'Excuse me?no im not!'

'Ohh..xsuke tapi nampak emosi semacam je'

'Dah la Zarif,awak balik ja dari mana awak mai..dah lewat ni saya nak masok tidoq'

'Qiara..saya hormat pendirian awak..xkan dekat dengan orang yang menyakiti hati awak,tapi tolong jangan jauh dari saya..sebab kehadiran saya cuma untuk membahagiakan awak'

Allahu akbar..ayaq mata ni xdapat ku tahan2 lagi...awat aku nak kena menangis depan dia haa!!! aku bukan wanita yang lemah..aku kuat!! aku mampu jaga hati aku sendiri,aku mampu membahagiakan hati aku sendiri...tapi Zarif,hang istimewa sangat Zarif...ya Allah apa dah jadi dengan aku ni??!!

Malam tu lena aku ditemani dengan ayaq mata,apa yang aku rasa sebenaqnya??awat yang aku sedih sangat??atau aku sebenaqnya happy sebab aku tau ada seorang lelaki yang sedang berjuang untuk aku??tapi sejauh mana dia serious dengan aku??sejauh mana hubungan aku dengan dia ni??1001 persoalan yang xdak 1 pown jawapan dalam kepala otak aku ni..sampai la aku terlelap,bangun2 tengok jam dah lewat nak masuk office..doh ni semua si mamat poyo tu punya pasai!!!

Rasa xsemangat pulak pagi ni nak masuk office..so aku decide ambik cuti kecemasan hari ni,perot pulak lapaq..dok pikiaq aku nak masak ka or nak keluaq makan ja,urmmmm..macam rajin nak masak pulak..sedap jugak kalau dapat makan pucuk paku masak lemak,ayam goreng kunyit saat2 hati tengah sedih ni..huhu

Pagi tu aku shopping kat market..xpernah2 bangun awai2 p market..hehe kalau kat rumah pown jenoh mak kena paksa baru bangun awai..hahahahaha,rindu aih kat mak cek nihh!!

[Assalamualaikum..good morning sayang]

Awai pulak mamat ni..kalau tidak kurang2 seminggu baru nak contact aku..ermmmm

[Waalaikumussalam..sorry abang silap orang kot ni,kat sini xdak orang nama sayang,nama saya Qaira Umaira bukan sayanghmm]

[Sedap nama awak Qaira Umaira,tapi panjang sangat..sebab tu la saya ingat nak panggil sayang jer kan mudah..boleh?]

[Xboleh!!]

[Xboleh..xpela sayang,urmmm berkira la sayang ni]

[Zarifff!!!]

[Ya sayang??]

[Stop it!!!]

[Ermm..yela2,garang la kakak ni nak gurau sikit pun xleh..awak kita lunch sekali okey sebab saya ada dekat2 dengan office awak]

[Ohh maii..Qis again???awak tengah fasa nak ayat Qis ka macam mana??]

[Sungguh2 la awak xkan gitau kalau saya sendiri tanya awak,sebab tu saya terpaksa tanya Qis..saya bukan nak mengayat dia la awak..jangan la awak cemburu pula?]

[Please la Zarif...saya cuti hari ni,Qis x bagitau kahhh??]

[Awak sakit ka?atau awak bangun lambat hari ni?]

Ehhhh..ehhhh..dia nii...

[Saja la nak ambik cuti.apa salahnya?]

[Yaka..xpala kalau macam tu,saya xnak ganggu awak..awak rehat kat rumah okey]

[Ermm..sampai bila awak ada kat JB ni?]

[Minggu depan saya balik Penang,awak nak kirim apa2 ka untuk mak?]

Ehhhh..ehhhh..dia nii...

[Maksud awak mak saya kan?]

[Eh..mak kita la]

[Whatever la Zarif,malam ni awak senang x?]

[Malam ni saya senang..kenapa Qaira?]

[Mai la rumah malam ni saya ada masak sikit..dont worry Qis pown ada]

[Okey..saya datang malam ni lepas isyak ok,tapi Qiara saya bawa kawan boleh?]

[Bawak jala,tapi jangan angkut 1 bas pulak noh..nasik saya masak pown cukup untuk 4,5 orang ja makan]

[Pandai Qaira saya ni bergurau..hihi,okey sayang jumpa malam ni..Assalamualaikum]

[Ermm waalaikumussalam]

bersambung..



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

Ramai pulak nak makan malam ni xcukup la kalau 2 lauk ja..nak masak apa lagi haa??ok aku masak sambai teloq,pastu kerabu mempelam pown sedap gak..ok on,pastu dessert aku buat puding jagung..banyak reja ni nak buat..huhu

2 jam jugak la berhempas pulas dalam dapoq sorang2..ni kalau mak aku tau mesti dia terharu punya..hoho,ok alhamdullilah semua pown dah siap..aku nak mandi dulu la,dah bau ikan kering dah ni badan..hoho

Tuk..tuk..tuk..tuk..tuk..tukkk

Allahu akbar..ya Allah terkejut aku..macam nak reban dah pintu aku Qis punya dok ketuk

'Isshhh..kacau la,awat nya??'

'Awatnya??Qia..Zarif dah sampai kat bawah tu'

'Ya Allah...dah pukoi berapa ni?Allah aku terlena la weii..lama dah ka dia tunggu?aduhhh...'

'Elok2 aku balik dia pun sampai..dah p mandi cepat..ape la kau ni'

'Ok2 hang tolong perangat lauk sat nah'

'Zarif..Qia terlena,penat la tu..xpernah2 nak masak tiba2 pulak rajin nak masak..hihi'

'La yaka kesian dia..dia dah bangun ka tu?'

'Aa..bangun dah,dia mandi jap..xpa korang duduk la dulu..Qis nak panaskan lauk dulu'

'Assalamualaikum..sorry la saya terlena x sat ni'

'Waalaikumussalam..xpe saya paham,awak penat masakan untuk saya'

'Untuk kita semua ok'

'Ni saya kenalkan kawan saya..Shahrul,Shahrul ini Qiara'

'Owhh ni la Qiara tuan,cantik orang dia'

'Hye Shahrul..jom2 kita makan satg sejuk pulak lauk tu'

'Tuan..beruntung lah tuan ni,dah la cantik pandai masak pulak tu..segan pulak saya nak tambah 2,3 pinggan lagi'

'Ehh xpayah mengada tambah ja lagi..lagi bagus kalau awak habiskan semua lauk'

'Shahrul...lebih sudu dari kuah pula yer awak malam ni'

'Maaf tuan..hehe'

'Xpala..sudi jugak Shahrul nak jamah masakan saya ni..xmacam orang tu..nampak macam x berselera ja..hmmm'

'Awak..bukan macam tu la'

'Its okey..habiskan la nasik tu lepas ni saya nk hidangkan dessert pulak'

'Alhamdullilah syukur..makan malam yang terbaik buat masa ni yang saya pernah rasa dekat JB ni'

'Terima kasih la dekat ampa dua ni sudi makan malam kat sini'

'Sama2..sedap Qaira masak,saya suka sangat..saya balik dulu,nantu saya mesej'

'Ermm ok..hati2 bawak reta tu'

'Terima kasih Qaira,Qis..nanti2 jemput lagi tau'

'Yerlah..nanti saya jemput lagi'

'Assalamualaikum Qiara'

'Waalaikumsalam'

'Hensem juga ek si Shahrul tu..hehe,ehh yala apasal Shahrul panggil Zarif tu tuan ek?aku ringan mulut ja nak tanya tadi tapi tengok kau pulak rilex ja..aku x berani nak bersuara'

'Entah la.. panggilan jala kot'

'Xmungkin...ni mesti ada kaitan dengan kerjaya si Zarif tu,kau kena siasat Qia'

'Bila pulak la aku ada banyak sangat masa nak stalk si Zarif tu..lantak la depa nak panggil dia apa pown,malas nak ambik tau ok..lani aku dah kenyang aku nak masuk tidoq..babai!!!'

'Apa punya samdol la kawan aku sorang ni...haihhh macam mana la si Zarif tu boleh berkenan dengan kau..Qiara..Qiara'

'Woiii..woiiii aku dengaq okeyyy!!'

Aku perasan Zarif tu semacam sikit malam ni,siang tadi ok ja..ermmm,awat ha?aku masak x sedap ka??x mungkin la..si Shahrul tu bedai sampai 2,3 pinggan mesti la sedap kan..haihhh pasai pa pulak dia ni..ok xpa rilex,dia mesej nanti baru aku tanya..ok now sleep,besok jangan terlajak lagi sudah laaa....doh

bersambung..



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

Lepas makan malam hari tu,si mamat tu kata nak mesej aku..tunggu punya tunggu dekat 2 minggu dah kami x contact,dia dah balik Penang pa aku rasa..rasa menyampah pown ada,2,3 kali dah dia dok buat macam ni..nanti bila mesej dok buat la drama sinetron..yang aku pown satu,dok demand lebih sangat..dia xmula dulu aku pown xmau la mula dulu..haihhhh xpaham la aih perangai aku ni..

'Assalamualaikum mak..mak sihat?'

'Waalaikumussalam...mak sihat Qiara'

'Abah ada kat rumah?'

'Abah hang xdak..dia p mengai dengan Pak Ndak hang'

'Owhhh..yang lain mana xdak kat rumah ka?sunyi sepi ja'

'Xdak Qiara oiii..semua pakat keluaq p mana mak xtau lah..hang ok ka?mak dengaq sora tu macam x semangat ja?'

'Ok la mak..cuma stress sikit la banyak reja nuu kat office'

'Baru ni Zarif ada mai hantaq barang sikit,kan dia p Johor kan..dia cerita la kat mak dia p rumah hang ngan kawan dia makan malam'

'Aaa tu la..cek xsempat nak suruh dia kirim barang kat mak dia dah balik'

'Dia balik mai hantaq barang kat mak lepaih tu dia nak kena p sabah 3bulan'

'Haah dia p sabah buat apa?sampai 3 bulan nuu?'

'Ada reja la tu,awat dia xhabaq kat hang ka?'

'Ermm..xpala la mak cek ada reja sikit,nanti2 cek call lagi nahh..kim salam semua tau,Assalamualaikum'

Allahu akbar..apa semua ni Zarif..hang bagi aku harapan lepas tu hang tinggai aku seketoi macam tu jaaa???dok sabah sampai 3 bulan?apa ni??urusan apa sampai hang kena stay sana 3 bulan??atau hang ada anak bini kat sana Zarifffff!!!!!??? arrggghhhhhh...aku benci hang!!!

3 bulan berlalu,alhamdullilah lah..aku dah x perduli Zarif tu sapa? aku boleh hidup tanpa kenangan dan bayang2 Zarif..lantak hang la Zarif,jangan hang ganggu aku sudah la lepas ni..aku pown dah decide tukaq no hp,malas dah nak layan mesej2 dari mamat poyo tu..

Hari ni kat office..aku ceria xmacam selalu,xtau la pasai pa..mungkin aku nak raikan kejayaan aku yang mana aku dah berjaya keluaq dari zon murung..hahaha tiba2 pagi tu pembantu aku intercom kata aku ada tetamu yang nak jumpa..urmm sapa pulak?setahu aku,Maira pembantu aku xkan set appointment begini punya awai..

Eh macam kenai la aku dengan mamat ni..

'Shahrul?'

'Qaira'

'Ehh..awak buat apa kat sini?'

'Maaf la..saya x bermaksud nak ganggu awak pagi2 ni,saya sebenarnya cuba call awak tapi xdapat'

'Ada apa yang saya boleh bantu Shahrul?'

'Ini berkenaan dengan tuan,maksud saya Zarif?'

'Kalau awak mai sini bagi pihak Zarif,saya rasa awak boleh balik..saya xdak apa dah nak cakap pasai dia..saya mintak maaf'

'Qaira dengar dulu..Zarif ada dekat hospital sekarang ni,saya harap awak boleh luangkan sikit masa awak untuk melawat dia'

'Zarif masuk hospital???why??what happen Shahrul??dia ada hospital mana??'

'Dia terkena tembakan'

'Allahu akbar..dia ok kan?dia xdak apa kan??'

Tanpa segan silu ayaq mata aku kali ni mencurah dengan lebih deraih..aku tau aku yakin aku pasti dengan perasaan aku..walaupun aku cuba buang dia dari hidup aku..ternyata x berhasil,aku risaukan Zarif..aku rindukan Zarif..ya Allah kau kuatkanlah hati hambamu ini ya Allah..

'Shahrul..boleh awak bawak saya jumpa dia??'

'Boleh Qiara..tapi tuan ada dekat hospital di Kuala Lumpur'

'Saya x kisah kat mana sekali pown dia ada..please bawak saya jumpa dia'

'Baiklah..jadi awak nak pergi sekarang atau macam mana?'

'Ya lani jugak kita p'

Perjalanan yang menelan masa 4 jam tu aku rasa teramat sangat lama,kami sampai di perkarangan Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan??

'Qiara..kita dah sampai'

'Awak ngan Zarif ni tentera ka?'

'Ya,tuan xpernah gitau awak ka Qiara?'

'Dia pegawai atasan saya..Kapten Zarif,jom saya bawa awak jumpa tuan'

Yang kita semua tau Watson Nyambek memang laju,tapi lani apa yang aku tau..degupan jantung aku lebih laju dari dia,semua rasa dah bercampoq aduk macam rojak..ya Allah kuatkan lah hambamu ini ya Allah

'Qaira ini bilik tuan,awak masuk lah'

'Terima kasih banyak2 Shahrul'

'Sama puanaww'

'Assalamualaikum'

Haihhh..xmenyempat la ayaq mata ni pownnn!!!!

'Waalaikumussalam..sayang'

Ya..Allah aku rindu panggilan tu,aku rindu wajah yang tengah terlantaq sakit ni..aku rindu suara ni...

'Zarif..macam mana boleh jadi macam ni??'

'Terima kasih,sayang sudi datang dari jauh..maaf saya xsempat nak gitau awak yang mana saya kena pergi jauh atas faktor kewajipan saya..saya terkena das tembakan semasa menjalankan operasi,tapi mujur terkena pada bahagian yang xmeragut nyawa saya'

'Kenapa awak rahsiakan semua ni dari saya?'

'Sayang..saya bukan niat nak berahsia dari pengetahuan awak..cuma saya takot dan belum bersedia terima kenyataan'

'Jadi awak pikiaq saya xboleh terima awak kalau saya tau yang awak ni seorang anggota tentera?'

'Ya sayang'

'Pasai apa awak pikiaq macam tu Zarif??'

'Saya takut sayang x boleh survive kalau dah berkhawin dengan saya nanticry'

'Apa maksud awak Zarif??'

'Saya takut awak xkuat bila saya xde lepas kita khawin,saya takut awak xkuat bila saya xde time awak tengah sarat mengandung,saya takut awak xkuat bila saya xde untuk sambut kelahiran anak kita nanti,saya takut awak xkuat untuk uruskan keluarga dan anak2 kita kalau saya xde'

'Jadi selama kita kenai,awak hanya lihat saya seorang wanita yang lemah??'

'Sayang..sayang lah seorang wanita yang paling tabah,paling penyabar,penyayang..tapi sayang hanya seorang wanita,akan ada satu saat sayang akan rebah,ada satu saat semangat sayang akan lemah,dan pada saat tu..mungkin saya xberada disisi sayang'

'Zarif..awak terangkan semua ni kat saya untuk patahkan semangat saya ka?'

'X sayang..saya terangkan semua ini untuk buat awak lebih kuat dan lebih semangat hidup dengan saya'

'Mungkin lepas khawin dengan awak,hidup saya lebih sukar tapi akan lebih bermakna..saya nak buktikan pada awak saya mampu bergelar isteri yang taat dan setia pada suami dia...Kapten Zarif,saya terlalu cintakan awak'

Bismillah ir rahman niraheem..Assalamualaikum Qaira Umaira Binti Umar'

'Waalaikumsalam..Zarif,ermm bin apa xtau lagi..aww'

'Sudi x Qaira Umaira Binti Umar mengahwini dan menjadi suri dalam hidup saya Zarif Rezuan bin Razif?'

'Zarif Rezuan bin Razif..saya terima awak dengan izin dan redha Allah'

'Alhamdullilah..selesai 1 bab,lepas saya dapat keluar ni..saya akan bawa awak balik Selangor jumpa ummi dengan ayah ok'

'Ok awakaww'

'Xnak la panggil awak..panggila abang boleh?'

'Ehhh..jangan nak mengada ek,belom apa2 lagi okey'

'Alaaa berkira la sayang niii'

Tokk..tokk..

'Maaf tuan,maaf puan dah habis waktu melawat'

'Ya..terima kasih'

'Awak saya stay kat sini sampai sabtu,boleh saya temankan awak'

'Tak menyusahkan sayang ka?sayang ok ka?

'Xlah..saya dah mintak cuti,besok saya mai lagi okey'

'Baik lah..balik tu elok2 okey'

'Okey,assalamualaikum'

'Waalaikumsalam sayang,i love you'

'aww i love you more'

bersambung..



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

3 hari berturut aku temankan kesayangan aku kat hospital..hehe kesayangan kaubiggrin tapi aku still kena balik JB sebab dah nak start reja..banyak paperwork aku terbengkalai dek kerana sibok pulak bercinta..hihi,but..but..aku xabaikan reja aku nah..walaupun xsiap on time but still siap dengan kejayaan..haha

'Haa..dah sihat ka buah hati pengarang jantung kau tu?'-Qis

'Sihat tu dah..tapi xleh keluaq lagi..doktor dok pantau lagi'-Qiara

'So persoalan kau dah terjawab la kan..rupanya si Zarif tu tentera'-Qis

'Tula..pasai ni pown dia takut nak habaq kat aku'-Qiara

'Qia aku bukan nak takutkan kau tau,tapi besar cabaran khawin dengan lelaki yang pikul tanggungjawab besar untuk jaga negara ni'

'Aku tau Qis..in syaa Allah aku dah bersedia'-Qiara

'Aku sentiasa ada untuk kau tau,kalau kau perlukan apa2 anytime kau boleh cari aku..aku sayang kau tau Qiara'-Qis

'Yala2 sayang hang jugak..adoiii..aku ni menikoh pown belom hang dok buat drama sinetron dah...haha'-Qiara

Semenjak dah ada orang kesayangan ni nak buat apa pown semangat jaa..hihi,tapi sebenaqnya aku terkesan jugak dengan kata2 Qis semalam..betoi apa yang Qis cakap..betoi apa yang Zarif terangkan kat aku..tapi aku kena tempuh jugak sebab aku sayang dan cintakan Zarif sangat..walau apa pown dugaan aku sedia mengadap..

Zarif dah keluaq hospital tapi still kena dapatkan rawatan susulan..kami dah jarang dah nak chatting lani..sebab kami selalu on the phone..hehe malu la cekk,so kami plan lepas Zarif dah habis rawatan susulan dia nak bawak aku balik Selangor jumpa ummi dengan ayah dia lepas tu dia terus kena balik Penang..

"Sayang..besok pukul 8pagi saya datang ambil sayang okey"-Zarif

"Zarif..saya awak xpayah mai ambik saya la..biaq saya ja yang drive turun p selangor nahh"-Qiara

"Xpe la biar saya ambilkan..sebab saya rindu nak jumpa sayang dulu"-Zarif

"Ishh..gatai la awak nihh,okey la tapi sure ar awak okey nak drive mai sini??"-Qiara

"Sure sayang"-Zarif

"Okey lah kalau macam tu jumpa awak besok..Assalamualaikum,i love you"-Qiara

"Waalaikumussalam,saya sayang sayang sangat2 juga'-Zarif

Hari ni aku telah buat 1 perubahan,bukan sebab Zarif aku ubah,bukan sebab nak jumpa ummi dia aku ubah...bukan sebab orang lain,tapi keinginan dari dalam diri aku sendiri..

"Sayang..saya sampai dah depan rumah ni"-Zarif

"Okey2..sat nahhh"-Qiara

'Assalamualaikum...'-Qiara

'Wa.....alai....kumu.....ssalam...'-Zarif

'Haa..awat yang tersekat terus sangat??awak jangan nak mengada-ngada kata apa2 ar..dah jom kaih'-Qiara

Kami teruskan perjalanan,tapi Zarif aku tengok macam gelisah semacam jaa..

'Awak ni pasai pa?semacam ja saya tengok?'-Qiara

'Saya memang banyak benda nak cakap ni sayang tapi dah sayang kata jangan kata apa2 sebab tu saya diam..hehe'-Zarif

'Ohhh..dah pandai loyaq buruk naa Kapten Zarif lani'-Qiara

'Gurau ja sayang..sayang nampak menawan sangat bila pakai tudung,speechless saya tadi'-Zarif

'Ermm yela tu,kalau suka saya pakai awat xsuruh dari dulu lagi?'-Qiara

'Mungkin suatu masa saya akan bersuara untuk suruh sayang pakai,tapi dalam masa yang sama saya turut berdoa supaya sayang dapat kesedaran dan keinginan dengan sendiri'-Zarif

'Yala Zarif saya dah dapat,saya doa semoga saya terus istiqomah..awak pown doa-doakan saya nah'-Qiara

'Dah tentu sayang'-Zarif

Sembang punya sembang..xsedaq kami dah nak smpai,masa ni la perot nak buat hal pulak..aku bukan boleh nervouse mula la semua rasa nak mai..mual la sakit perot la,pening kepala la seram sejuk satu badan la..haihhh macam2,bukan nak jumpa hantu..nak jumpa bakai mak mertua ja pown..hohoho

'Eh..senyap sunyi ja ni,xkan ummi keluar?'-Zarif

'Assalamualaikum..ummi.......ummi...'-Zarif

'Waalaikumussalam...ehh abang long dah sampai,masuk la....kak long pown ada'-Zu

'Ehh..kau adik,belum apa2 lagi kau dah berbahasakan Qiara kak long?'-Zarif

'Doa la abang long..hehe'-Zu

'Haa..ummi p mana?abang long xdengar suara pown dari tadi?'-Zarif

'Ya Allah..lupa nak gitau,abang long mak teh dah xde..ummi dengan ayah ada kat rumah pak teh,Zu pown baru nak ke sana ni'-Zu

'Innalillahi wainnailaihi rojiun,bila yang xde ni?'-Zarif

'Pagi tadi,mak teh jatuh dalam tandas terus meninggal'-Zu

'Allahu akbar,xpala kita terus ke rumah pak teh,sayang nak ikut atau sayang nak tunggu di rumah?'-Zarif

'Saya nak ikot boleh?'-Qiara

'Boleh sayang..jom2 kita kesana'-Zarif

'Assalamualaikum....'-Zarif

'Waalaikumussalam.....abang Zarif!!!!!'-Zara(Sepupu Zarif)

Tanpa segan silu si Zara lari terus pelok Zarif,allahu akbar..macam nak pecah jantung aku ni,tapi Zarif cepat2 leraikan pelukan si Zara tu..kalau ya pown tengah sedih jangan la buat perangai macam ni..kita orang islam bukan orang kafir..banyak mata yang memandang,aku menahan marah dengan terus beristifar..riak wajah Zarif sedikit berubah,aku tau dia rasa serba salah..

Haisshh..besaq kecik ja aku tengok si Zara tu,aku tau dia tengah sedih sebab mak dia dah xdak tapi jaga la sama maruah kita ni sebagai orang pompuan..xpaham la aku dengan budak2 lani...aku duduk dipenjuru rumah pak teh depa..perasaan aku pown bercampoq baur..jadi aku tenangkan diri dengan sedekahkan al-fatihah dan baca yassin untuk arwah mak teh depa..tiba2 aku rasa sayu ja hati ni..dan ayaq mata berjurai membasahi pipi aku..apa yang aku sedih sangat pown xtau la..cry Zarif hanya mampu memerhati dari jauh dan aku hanya mampu menunduk muka meneruskan bacaan aku dalam tangisan..setelah selesai bacaan,aku terima system pesanan ringkas..aku agak mesti Zarif

[Sayang..maafkan sayacry]

Aku hanya baca dan xmampu nak balas..aku tau bukan salah Zarif..tapi hati aku terusik sikit..

Aku xikot depa bawak jenazah p kuboq,Zu pown xikot sebab dia mai bulan..jadi aku ikot Zu balik rumah..dalam perjalanan aku hanya termangu sendiri diam sepi xbersuara..

'Kak..Zu harap kak jangan ambik hati pasai Zara tadi?Zara tu anak tunggal kak..manja dia tu memang melebih sikit kadang2'-Zu

'Xpala Zu kak paham,dia tengah sedih kan'-Qiara

Lepas sejam,Zarif ummi dengan ayah dia balik..masa tu aku tengah solat dalam bilik adik dia Zu,usai solat aku perasan Zarif tengah berdiri depan pintu bilik..

'Selesai?'

'Ermm'

'Saya minta maaf sayang..semua terjadi tanpa saya duga,terlalu cepat'

'Zarif saya faham..saya xsalahkan awak pown..cuma,ada perasaan yang xenak tiba2 bersarang dalam hati saya'

bersambung..

 

 

 

 



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

PENULIS DALAM CERITA NI NAMA DIA QIARA UMAIRA,BUKAN SURI TAU..ADA KESILAPAN TEKNIKAL SIKIT..HEHE OKBAIIII



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

'Ummi,ayah..inilah Qiara Umaira,ummi mesti tahu kaaww'-Zarif

'Ummi kenal..tapi baru hari ni dapat tengok clear sikit,masa kenduri along point dari jauh jerr..hehe'-Ummi

Aku salam tangan ummi dia,ummi dia pelok kemudian cium pipi aku..malunyaa..

'Manis orang dia..patut la hero ummi ni mandi x basah,tidur xlena yerr'-Ummi

'Mak,ayah kamu sihat?'-Ayah

'Alhamdullilah sihat pak cik,dah habaq kat mak nak mai sini..jadi depa kirim salam kat mak cik dan pak cik'-Qiara

'Waalaikumsalam..'-Serentak

'Panggil ummi ja Qiara..bukan orang lain,dah nak jadi bakal mertua dah..hehe'-Ummi

'Ummi ni suka sangat usik dia..tengok dah merah muka budak ni'-Ayah

'Zarif,Qiara betul ka dah bersedia nak berumah tangga ni?'-Ayah

'In syaa Allah ayah..Zarif dah sedia'-Zarif

'Qiara..Qiara tahu kan Zarif seorang anggota tentera?selain pak cik,mak cik,adik2 dia dan sekarang ni Qiara..Zarif ada tanggungjawab menjaga negara..bukan mudah tanggungjawab yang Zarif pikul ni..jadi pak cik harap Qiara mampu menjadi tulang belakang Zarif..dan seorang isteri yang taat setia..yaa nak?'-Ayah

'In syaa Allah..pak cik'-Qiara

'Jadi Qiara hujung bulan ni pak cik dan mak cik nak ke Pulau Pinang bersama rombongan merisik..apa kata Qiara?setuju?'-Ummi

'Boleh mak cik,Qiara nanti habaq kat mak mak cik dan pak cik nak mai'-Qiara

'Amboih...tengok la tu ayah anak awak,xberkelip mata tu tengok si Qiara,Zarif jangan macam2 naa..ummi tau menantu ummi ni cantik tapi jangan ditenung sangat sampai macam tu'-Ummi

'Maaf ummi,hehe'-Zarif

'Zarif tidur sini ka nak?'-Ummi

'Ehh..x ummi Zarif kena balik malam ni la ummi,besok Zarif kena lapor diri,cuti lama sangat dah ummi'-Zarif

'Zarif ni..dah sihat betul ka yang nak kerja ni?'-Ummi

'Alhamdullilah dah sihat sangat ummi'-Zarif

'Urmm..sihat selalu la sekarang ni kan Qiara'-Ummi

'Ya Allah ummi sudah la tu,xhabis2 sakat budak dua orang ni..merah padam muka tu haa'-Ayah

Bahagianya aku rasa..hihi,penerimaan family Zarif buat aku lebih semangat untuk menjadi isteri mithali..haha,tapi ni baru permulaanya..panjang lagi perjalanan hidup kami dan apa yang bakal berlalu pada masa hadapan kami xpasti,cuma yang kami boleh buat..persiapkan diri untuk setiap dugaan yang mendatang..in syaa Allah..amin..

'Ummi,ayah Zarif dan Qiara balik dulu..Zarif tunggu ummi dengan ayah datang Penang..apa2 ummi,ayah call Zarif'-Zarif

'Yela..hati2 bawa kereta tu..jangan laju sangat,awak tu bawa anak dara orang'-Ummi

'Mak cik,pak cik Qiara balik dulu..terima kasih layan Qiara dengan baik sangat'-Qiara

'Qiara bukan orang luar,Qiara dah jadi sebahagian dari keluarga ummi yerr nak'-Ummi

'Terima kasih Ummi'-Qiara

Selesai bab yang kedua,lepas Zarif balik Penang aku akan menyusul pulak..Zarif nak jugak jumpa ngan mak abah untuk mintak restu,sebelom family dia ke Penang  untuk merisik..aku ikot jala macam mana pown asaikan benda boleh selesai dengan cara elok sudah..

2 hari sebelom rombongan merisik Zarif mai,aku balik dah Penang sebab Zarif nak kami dua bersemuka dengan mak ngan abah..aku dok kat Zarif xpayah..mak ngan abah mesti xdak masalah punya,dah dia nak jugak xpala..

Syukur alhamdullilah..semua dah sepakat,aku dengan Zarif akan ikat tunang 3bulan dan dalam masa tu kami prepare la untuk kenduri khawin..

'Dugaan orang bertunang ni lain macam sikit,walau apa pown salah seorang kena tolak ansoq..kena banyak sabaq,pikiaq selalu kita nak buat benda baik,nak dirikan masjid..toksah dok perduli kalau orang dok kata bukan2'-Abah

'In syaa Allah pak cik,kami akan selalu beringat'-Zarif

Walaupun penat tapi seronok sebenaqnya dapat uruskan majlis khawin kita sendiri..aku memang nak rasa urus sendiri berbanding nak serahkan semua dekat wedding planner..tapi aku still perlukan hikmat depa untuk perkara2 tertentu..tengah dok best punya mengelamun tiba2 masuk 1 call dari ni no yang bukan dalam list contact aku..

'Hello'-Stranger

'Assalamualaikum,sapa tu?'-Qiara

'Zara'-Stranger

'Zara ni orang puteh ka orang islam?'-Qiara

'Aku islam la?'-Stranger

'Dah tu awat hang xreti jawab salam ka?'-Qiara

'Aku call bukan nak dengar syarahan umun dari kau'-Stranger

'Hang ni Zara mana ni?aku kenai ka?aku kenai  hang pown dak,hang dok mai cakap lebih kurang ngan aku'-Qiara

'Macam mana la abang Zarif boleh suka dekat kau ni??kasar macam lelaki..atau kau dah gune2 kan dia?'-Stranger

'Ohh..ok2 lani aku dah kenai hang sapa,hang la pompuan yang gatai merela pelok tunang aku kan?allahu akbar..hang xtau malu ka?dia tu bukan muhrim hang?'-Stranger

'Ehh betine..for your information kalau kau tu x gatal goda abang Zarif aku..kami sekarang dah khawin,sebab apa kau tahu?sebab kami dah pernah terlanjur..jadi aku sarankan lebih baik kau putus ja pertunangan korang'-Stranger

Aku terus letak fon,xsanggup lagi aku nak dengaq berlebih lebih,aku dah mula bayangkan dugaan yang bakal datang bertalu-talu..aku nangis sepuas hati aku,aku xpercaya!!tapi aku takot macam mana kalau ianya betoi???!!! kalau betoi Zarif pernah terlanjur dengan  Zara???Ya Allah..kuatkan iman aku ya Allah.....!!

Zarif dok call aku banyak kali tapi aku takot nak angkat,aku takot aku xleh kawai marah aku..aku takot terlepas cakap xelok kat dia..

'Qiara..Qiara,kau tidur ka tu?'-Qis

'Ermm..'-Qiara

'Zarif nak cakap ni dengan kau,buka la pintu jap'-Qis

'Aku xmau cakap dengan dia!!aku benci diaaa!!!'-Qiara

'Ya Allah Qiara asal ni???'-Qis

"Zarif..what going on?Qiara macam marah2 ja..korang gaduh ke?"

"Kami x gaduh pun Qis,Qiara tiba2 block aku dekat facebook,mesej aku dia xbalas..call aku dia x angkat..sebab tu aku nak cari tahu?"-Zarif

"Macam ni la Zarif..biar aku bercakap dulu dengan Qiara..apa2 hal aku call kau..kau jangan risau la..mungkin dia stress sebab wedding korang kot"-Qis

"Terima kasih Qis,apa2 kau contact aku..secepat yang mungkin la Qis..Assalamualaikum"-Zarif

"Okey..Waalaikumsalam"-Qis

bersambung..



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

'Qiara..buka la pintu ni?'-Qis

'Qis..aku nak dok sorang2,hang p jala buat reja hang'-Qiara

'Kau kena explain kat aku,why sudden you turn yourself macam ni?'-Qiara

Mungkin Qis betoi,aku kena luahkan semua ni,aku xboleh pendam..sebab ni semua hanya akan makan diri aku..aku kena cari jalan penyelesaian..kalau aku asyik nak mengelak ja sampai bila pown aku xkan dapat jawapan yang aku nak...tapi jarak antara aku dengan Zarif sangat menjadi jurang..

"Assalamualaikum sayang..istighfar dan cuba terangkan pelan2 dekat saya apa yang dah terjadi?apa salah saya sampaikan sayang tiba2 marah sangat kat saya??"-Zarif

"Saya xkuat saya lemah..saya takot,saya benci..."-Qiara

"Tapi kenapa?kenapa dengan tiba2 timbul semua perasaan ni?saya ada buat silap ka sayang??"-Zarif

"Ya..awak memang ada buat silap!!silap awak tu dah terlanjur!!!"-Qiara

"Astaghfirullah hal adzim..sayang,macam mana awak sanggup tuduh saya sampai macam ni??saya xpernah buat semua tu sayang..allahu akbar,saya masih waras akal dan fikiran.saya masih boleh membezakan yang mana baik atau buruk sesuatu perkara"-Zarif

"Cukup2 la Zarif xpayah dok berdrama sayang dah ngan saya,lepas awak dah puas dengan betina tu..awak mai cari saya lepas ni awak jemu dengan saya awak p pulak cari pompuan lain!!!"-Qiara

"Allahu akbar..tuduhan ni melampau sangat Qiara,saya xboleh terima..ummi dengan ayah saya xpernah ajar saya untuk lakukan kemungkaran ni?tapi awak orang yang sayang tergamak tuduh saya..maafkan saya Qiara..Assalamualaikum"-Zarif

"Zariff!!Zarifff!!!! aku x abih cakap lagi dengan hang!!"-Qiara

Aku ni terlalu paranoid sangat ka??awat aku ni ego sangat ha?sepatotnya aku kena dengaq penjelasan dari pihak Zarif jugak..pasai pa aku macam ni punya mudah percayakan orang yang aku sendiri xtau apa niat dia??Ya Allah lemahnya aku..aku xsanggup hilang Zarif..tapi aku tau disebabkan kebodohan aku ni aku akan kehilangan dia..

"Assalamualaikum"-Mak

"Waalaikumsalam..mak"-Qiara

"Habaq kat mak apa yang dah jadi??"-Mak

"Xdak apa la,semua ok ja"-Qiara

"Kalau semua ok Qiara,awat Zarif mai habaq kat mak suruh Qiara pikiaq abih2 nak khawin ka dak dengan dia?"-Mak

"Zarif kata macam tu?dia cerita apa lagi kat mak ni??"-Qiara

"Cuba bincang elok2 Qiara..jangan dok tunjuk keraih kepala hang tu sangat.."-Mak

"Semua salah cek,Zarif tu jala yang bagoih sangat..dia la alim,dia la yang hormat orang tua,dia la bagoih..semua dia!!mak habaq kat dia cek nak putuih tunang!!"-Qiara

Teros aku letak fon,memang aku sedaq tindakan aku ni kurang ajaq..tapi sakit hati aku ni xdak sapa yang tau..xdak sapa yang perduli!! semua dok nampak elok si Zarif tu jaa!!!cry

'Qiara..kau ok x?'-Qis

'Aku dah xkuat la Qis..aku penat dah Qis,aku nak putuih ja dengan Zarif...dah sedap ngan pompuan tu suruh dia p khawin dengan pompuan tu..bukan aku!!'-Qiara

'Kau cakap apa ni?pompuan mana ni?'-Qis

'Hang ingat dak aku pernah cerita kat hang masa aku balik kampung Zarif baru ni?yang sepupu dia xtau malu mai pelok dia dalam tengah orang ramai dok perati?'-Qiara

'Ohh ya,ya aku ingat..tapi asal dengan pompuan tu?dia kacau kau ke?'-Qis

'Baru ni dia ada call aku,dia mengaku yang dia pernah terlanjoq dengan Zarif..dia suka Zarif,dia nak khawin dengan Zarif..'-Qiara

'Astaghfirullah hal adzim..biar betul kau ni Qia?'-Qis

'Sampai hati dia buat aku macam ni Qis,dia dok perbodoh aku ja selama ni!!'-Qiara

'Qia..aku xkenal Zarif macam mana kau kenal dia?banyak kemungkinan sebenarnya kat sini..so the best solution is kau kena berhadapan dengan Zarif dan dengar penjelasan dari dia..if betul dia pernah terlanjur dengan pompuan tu..itu kan sejarah silam dia,kesilapan dia dulu..xkan kau nak hukum dia sekarang ni?'-Qis

'Aku xboleh terima'-Qiara

'Terpulang lah kat kau,tapi aku nasihat sebagai seorang sahabat jangan kau terlepas pandang 1000 kebaikan dia setelah kau nampak 1 kejahatan-Qis

crycrycrycrycrycrycrycrycry

 Berat sungguh dugaan ni,berbaki 2 bulan ja lagi kami nak menikah..aku dah mula hilang mood,hilang semangat,hilang tumpuan teros kat majlis kami..betoi gak kata Qis aku dengan Zarif kena bersemuka,untuk buktikan aku ambik serious dengan hal ni..aku nekad balik Penang semata2 nak jumpa Zarif..biaq p orang nak kata aku perigi cari timba sekali pown..lantak p lah,ni soal masa depan aku..

"Saya nak jumpa awak"-Qiara

"Saya ada ja kat sini Qiara,saya x lari kemana"-Zarif

"Erm ok,besok free?"-Qiara

"Sungguh pun xde masa,saya akan ikhtiar untuk luangkan masa bersama awak"-Zarif

 

 

'Apa yang awak dengar dari mulut Zara tu adalah fitnah semata-mata,Zara memang sukakan saya dari dulu lagi..saya mengaku sebagai seorang lelaki,apabila ada seorang perempuan macam Zara yang cantik tu suka dan tergila2kan saya,saya suka..tapi saya masih lagi waras,nafsu masih dalam kawalan saya..jadi saya xkan buat benda yang bukan2..tapi lepas saya kenal awak..ternyata sifat awak berlain dari Zara,awak tegas dan xmudah nak beri cinta awak pada lelaki..itu yang membuatkan saya tertarik Qiara..'-Zarif

'Kalau Zara tu betoi2 suka dan cintakan awak Zarif,dia xkan berhenti untuk rosakan hubungan kita ni..jadi awak kena buat sesuatu Zarif'-Qiara

'Kita akan pergi jumpa dia dan bersemuka dengan dia'-Zarif

Masa hari kami plan nak jumpa Zara,aku terkejut beruk tengok pakaian Zara..memang daring habis,kalau laki yang xmampu tahan kudrat memang sangkut dah dengan minah ni..

'Owhh..perempuan kampung ni ada?kacau daun jer'-Zara

Ya Allah,ya tuhanku...sabaq Qiara sabaq..perjumpaan ni bertujuan untuk jernihkan keadaan bukan keruhkan lagi..nasib baik la Zarif ada masa tu..

'Abang sihat..Zara rindu sangat'-Zara

Ya Allah dengan selamba beruk depan2 aku dia dok memiang dengan Zarif,dia berani2 pegang tangan Zarif..nasib baik Zarif cepat2 tepis..kalau x???memang makan penampaq dah pompuan ni!!!

'Zara,abang xpaham..kenapa Zara sanggup fitnah abang dekat kak Qiara?apa salah abang pada Zara?apa salah kak Qiara pada Zara??'-Zarif

'Memang dia banyak salah!!dia rampas abang dari Zara!! abang...Zara cintakan abang sangat2,Zara xboleh hidup tanpa abang.....'-Zara

'Allahu akbar..mengucap Zara,Zara abang xpernah anggap Zara lebih dari seorang adik..Zara jangan buat sampai abang hilang rasa hormat pada Zara!!'-Zarif

'Abang khawin dengan Zara abang!!abang tolong la khawin dengan Zara'-Zara

'Betul tu awak..awak khawin la dengan dia..dia lebih perlukan dia'-Qiara

Hanya tuhan saja yang dapat merasa perit,pedihnya perasaan aku masa tu..maruah aku dipijak2 oleh Zara,dia lansung xperduli kat aku yang tercongok kat situ..kejam betoi Zara!! saat aku nak angkat kaki belah dari situ sebab xtahan tengok drama Zara,Zarif tahan aku..

'Dengar dengan jelas Zara,ini Qiara Umaira Binti Umar..tunang abang,bakal isteri abang dan bakal menjadi ibu pada anak2 abang..abang akan perjuangkan cinta abang ni sampai hujung nyawa abang..Zara atau sesiapa pun xkan boleh halang abang..jadi abang minta dengan selembut hati abang..tolong berhenti menagih cinta abang,cinta abang sudah berpunya'-Zarif

'Arrgghhh..Zara benci abang..dan kau perempuan murahan!! aku xkan lepaskan kau!!'-Zara

'Jaga mulut tu Zara!! siapa yang Zara tuduh perempuan murahan??Zara tengok sendiri diri Zara??pakaian Zara??sampai bila Zara nak biarkan ayah Zara tanggung dosa2 Zara ni??Zara xkesian ke kat ayah Zara??berubah Zara berubah..kita xkan selamanya muda..kita xkan selamanya cantik Zara..abang sayangkan Zara,abang xsanggup nak lihat Zara terjerumus lebih teruk lagi..belum terlambat untuk Zara berubah'-Zarif

'Pergi jahanam!! kau ingat aku heran sangat dengan kau Zarif..kau xpayah nak sekolahkan aku..kau tu pun xbetul!! korang in love sangat kan..ok go to he** both of you!!'

Sungguh pun perjumpaan tu berakhir dengan ketegangan..sekurang2 nya aku mula yakin dengan Zarif..kata2 orang macam Zara ni xboleh dipercayai...aku yakin semua ni belom berakhir,orang macam Zara ni sanggup buat apa saja untuk puaskan hati dia..dan aku pulak,aku dah lama bersedia..

bersambung..

 



__________________

aNAK maK abAH akU



Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

Alhamdullilah semangat aku semakin pulih,satu persatu persiapan khawin kami aku dah selesaikan..syukur sangat2,Zarif pown sejak kebelakangan ni sibok sikit ngan reja dia tu..aku dah kena belajaq paham la lani..huhu,tapi so far dia xpernah miss call aku..tiap2 hari,kami nanti bincang la pasai wedding kami ni..katanya nak jalan bawah pedang la apa la..hihi,seronok tengok dia pown excited..terlupa la sat pasai si pompuan meroyan tu..sampai satu hari tu telah merubah segala-galanya,suka kami telah bertukaq menjadi duka..

"Abang..sayang nak p IKEA sat tengok barang sikit"-Qiara

"Sayang sorang2 nak p?"-Zarif

"Eh x..Qis pown nak ikot..sayang p dengan dia la"-Qiara

"Ok la kalau Qis ikut,abang xla risau sangat..sayang drive hati2 nak p tu"-Zarif

"Ok abang..thank you,i love you..Assalamualaikum"-Qiara

"I love you too sayang..kalau ada apa2 call abang"-Zarif

 

'Amboi dah berabang sayang dah sekarang ni..hehe,geli la aku!!'-Qis

'Jeles la tu..hang xdak abang...haha'-Qiara

Lepas kami dah borong 1 IKEA hari tu,masa tengah dok jalan tu Qis perasan macam ada orang dok ikot kami..aku xperasan lansung sebab dok naik tok tengok barang2 kat dalam nuu..huhu,dia perasan dari dalam IKEA lagi..bila dah dengaq Qis kata macam tu..aku pown mula la kecut perot..kami jalan cepat2 dan meluru kearah orang ramai..aku mula xsedap hati..jadi aku pown call Zarif habaq kat dia..Zarif suruh kami cari guard kat situ dan teman kami sampai p ke reta..aku ikot cakap Zarif..

Alhamdullilah kami selamat keluaq dari situ..tapi kami berdoa la orang tu xikot kami,risau jugak..sepanjang perjalanan tu aku dan Qis lebih banyak diam dan lebih fokus,aku memang nak cepat2 sampai JB..

'Qia...lelaki tu ikut kita x kau rasa?aku takut dowhh...'-Qis

'Aku rasa dia x follow dah ni..allahu akbar,awat dia nak ikot kita ha?'-Qiara

'Entah2 si perempuan gila tu plan nak kacau kau Qiara?'-Qis

'Pompuan mana?'-Qiara

'Ishhh kau ni..Zara la'-Qis

'Xbaik la Qis sangka buruk kat orang'-Qiara

'Aku bukan nak sangka buruk Qia..tapi aku percaya orang macam Zara tu xkan duduk diam dan just tengok korang bahagia'-Qis

'Dah la malas la nak cakap pasai dia,hilang mood nak khawin aku..haha'-Qiara

'Hilang mood nak khawin xpe..jangan sampai hilang mood nak angkat nikah..merana kang si Kapten Zarif kau tu..haha'-Qis

'Amboihh..sajak hang dok mengata bakai imam aku..hihi'-Qiara

Alhamdullilah..syukur sangat2 kami selamat sampai..sebelom kami masuk dalam perkarangan rumah..Qis suruh aku perhati sekeliling dulu..kalau dah confirm2 xdak orang yang mencurigakan baru kami masuk..lepas dah tutup pintu pagaq tu baru la rasa selamat sikit..huhu

'Qia..kau punggah dulu aku nak p toilet jap..xtahan sangat dah ni'-Qis

'Besiaq la hang ni..haha'-Qiara

'Uihh..banyaknya aku beli..ni kalau Zarif tengok pengsan pa..haha'-Qiara

Tengah dok mengomel aku sorang2 kat belakang bonet reta..tiba2 Qis jerit kat aku..

'Qiara...tunduk!!'-Qis

Keadaan jadi kelam kabut..rupanya ada individu cuba melepaskan tembakan kearah kami,actually bukan kami..tapi aku sebenaqnya lelaki tu cuba sasarkan..tembakan tu xmengena aku sebaliknya terkena Qis sebab Qis cuba lindung aku..

'Tolong!!! tolongggg!!! tolong call ambulans..tolong!! Qis tahan Qis..ya Allah!!!'-Qiara

Mujur ambulans xambik masa terlalu lama..Qis dikejarkan ke hospital,badan aku habih berlumuran darah

'Qis,jangan tinggaikan aku Qis..Qis sabaq Qis...hang selamat Qis'-Qiara

Tu saja yang aku mampu buat untuk bagi semangat kat Qis,sahabat dunia akhirat aku..Ya Allah aku mohon padamu Ya Allah selamatkan sahabat aku..jangan matikan dia dalam keadaan macam ni Ya Allah..

'Doktor..tolong selamatkan kawan saya doktor!!'-Qiara

'Cik..harap bersabar,kami sedang berusaha untuk selamatkan cik Qisteena'-Doktor

Allahu akbar...Qis..maafkan aku..sebab aku hang jadi macam ni Qiscrycry

"Abang...tolong sayang abang,sayang xtau nak buat apa dah ni"

"Ya Allah asal ni??istighfar sayang istighfar..pelan2 gitau abang?"

"Qis abang..Qis kena tembak!!!"

"Allahu akbar..sayang ok kan?sayang xapa2 kan?abang turun JB sekarang"

"Sayang ok,abang cepat..sayang takot"

"Ok2 sayang tunggu kat hospital jangan kemana2"

Family Qis aku dah maklomkan,maybe sat lagi depa semua t sampai..polis dah ambik keterangan aku..aku harap sampai kelubang cacing polis nanti cari dia..polis nak p rumah nak siasat,tapi aku xmau tinggai Qis..jadi aku habaq kat depa tunggu family Qis sampai dulu baru aku ikot depa p..alhamdullilah dalam setengah jam menunggu family Qis sampai..Qis masih dalam bilik bedah..

'Auntie..Qiara mintak maaf auntie...kalau bukan sebab Qis nak selamatkan Qiara dia xkan jadi macam ni auntie!!maafkan Qiara auntie...'-Qiara

'Qiara..bukan salah Qiara sayang,ni semua takdir..xpa Qiara jangan risau kita akan cari dalang dia sampai dapat..dan kita sama2 doa supaya Qisteena selamat okey sayang'-Ibu Qis

'Auntie..Qiara takottt,Qiara xmau hilang Qis'-Qiara

'In syaa Allah sayang xde apa2'-Ibu Qis

'Cik..boleh saya teruskan siasatan?boleh cik bawa saya kerumah cik?'-Isp Zain

'Sayangggggg........'-Zarif

'Abang......!!!'-Qiara

Lega aku lepas dah nampak Zarif,aku menangis sepuas hati aku..aku xkuat untuk harung semua ni sendiri..

'Sayang ok kan?abang risau sangat...sayang salin baju ni..jangan risau abang ada sini'-Zarif

Lepas aku dah lega sikit walaupun masih trauma,aku dengan Zarif bawak pegawai2 polis ni semua balik rumah aku dan aku cerita sikit lebih kurang macam mana kejadian yang menimpa kami..keterangan jiran2 pown polis ambik..tengah dalam perbincangan aku dapat call dari mak Qis..alhamdullilah,Qis selamat..aku panjat syukur ke hadrat ilahi..Allah masih panjangkan umoq Qis..

Lepas tengok cctv,polis berjaya dapat maklumat macam no plat,warna dan jenis kenderaan.Aku pelik,sapa la yang punya angkara?aku xpernah ada musuh..aku reja senior accountant ja,sapa yang nak berdendam sangat dengan aku?

'Abang rasa ini semua angkara Zara'-Zarif

'Abang..sayang x rasa pown yang Zara berani bertindak sampai macam ni?dia nak bunuh sayang?mustahil abang'-Qiara

'Astaghfirullahalazim,semoga dijauhkan la..kesian pulak abang dekat pak teh'-Zarif

2 minggu berlalu,Qis semakin pulih..tapi kes ni masih dalam siasatan polis..menurut kata polis,suspek mungkin dah lari ke negara jiran..tapi kami masih lagi sabaq menunggu sampai la aku dan Qis dapat pembelaan..Zarif kerap turun JB sebab nak tengok keadaan kami..terutama sekali aku la..hehe pada mulanya aku niat nak tangguh khawin kami sampai la Qis sihat..tapi Qis plak x bagi..dia kata walau macam mana sekali pown wedding kami kena teruskan dan dia akan ada kat wedding kami tu..

Masa dok rancak sembang dengan Qis dan Zarif,tiba2 pintu bilik Qis ada orang ketok,dan yang ketok tu Isp Zain..pegawai yang handle kes kami..hensem boleh tahan jugak orang dia..macam padan ja dengan aku..hihi ehh2 bukan dengan Qis..haha

'Assalamualaikum,maafkan saya kerana menganggu..Qisteena awak apa khabar?'-Isp Zain

'Dah semakin sihat alhamdullilah..'-Qis

'Bagus lah,sebenarnya tujuan saya kesini adalah untuk memaklomkan yang mana kami telah berjaya memberkas lelaki yang telah menembak awak'-Isp Zain

'Allahu akbar..serious?alhamdullilah..syukur Ya Allah'-Qiara

'Ya..dan menurut siasatan kami..lelaki ini telah di upah oleh seseorang'-Isp Zain

'Di upah?tapi atas tujuan apa Isp?'-Zarif 

'Berkemungkinan dendam'-Isp Zain

'Zara?'-Qis

'Jadi awak tahu sebenarnya siapa yang menembak awak?'-Isp Zain

'Jadi betoi ka Zara?'-Qiara

'Mengikut maklumat yang kami peroleh nama wanita yang bersekongkol dengan lelaki ini adalah Zahra Qalesya Binti Che Puteh'-Isp Zain

'Allahu akbar..Zara??'-Zarif

'Jadi Isp dah berkas Zara?-Qiara

'Ya..sekarang cik Zara dalam tahanan reman'-Isp Zain

Aku perasan raut wajah Zarif berubah..aku tau dia sedih,awat Zara sanggup buat macam ni..apa dosa aku kat dia??

'Abang ok,sayang tengok abang sedih?'-Qiara

'Maaf sayang,abang cuma teringat dekat pak tehcry kesian dia sayang..isteri baru meninggal..anak pulak buat hal,ni semua salah abang'-Zarif

'Abang...bukan salah abang'-Qiara

'Salah abang..sayang,sebab abang sayang hampir2 hilang nyawa..sebab abang pak teh jadi susah..semua sebab abang,kalau dari dulu abang xbagi harapan pada Zara semua ni xkan jadi sayang..Zara pun xkan buat benda bodoh ni..ni semua salah abang!!'-Zarif

'Abang..abang xsalah,bukan salah abang Zara jadi macam ni..abang cuma terlalu baik,abang cuma terlalu setia...jodoh pertemuan,ajal maut kat tangan tuhan abang..ada sebab kenapa abang xpilih Zara,dan ada sebab kenapa Allah temukan kita..semua ni perancangan Allah..jangan menidak,jangan sesekali mempertikaikan abang..'-Qiara

'Abang sayang2 sangat..abang mula sedar,abang x boleh harung hidup abang tanpa sayang disisi abang'-Zarif

'In syaa Allah..demi Allah kita jaga hubungan dan cinta kita ni abang'-Qiara

Alhamdullilah..Zara dah pown dapat hukuman atas kejahatan yang dia lakukan....setelah bermacam onak dan duri yang kami harung akhirnya aku dah selamat diijab kabulkan dengan Zarif,dan yang menjadi kejutan sangat2..Qis dan terima cinta baru dalam hidup dia..hehe ampa mesti boleh agak sapa kan??haha

Yaaa..Isp Zain,jadi ngam la kisah hidup aku dengan Qis..dia suri har Isp Polis dan aku pulak suri hati tentera darat..yeayyyy,saya sayang awak Kapten Zarif...sayang awak sampai ke Syurgaaa!!!

Tamat..

 



__________________

aNAK maK abAH akU



Super Member

Status: Offline
Posts: 1504
Date:

Alhamdulillah dh tamat
siannya xde org komen cite ni
sabaq la cecil yer

__________________
Aku IBU si Comel...


Senior Member

Status: Offline
Posts: 302
Date:

nadia wrote:

Alhamdulillah dh tamat
siannya xde org komen cite ni
sabaq la cecil yer


 xpa2 xpyh komen..cek cuma nak lepas gian nak mengarang jah ni..dulu nak habaq masa time skolah cikgu suruh tulih cerpen..berbelas-belas muka surat cek tala bagi kat cikgu..sampai hilang mood kawan tu nak semakbiggrin,saja la cek revenge...hohohoh,so lepas ni nak karang berjela2 lagi...hehe



__________________

aNAK maK abAH akU

Page 1 of 1  sorted by
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard